lørdag 9. mai 2009

Cusco og Machu Picchu

Cusco e en helt nydelig by, og kanskje Perus svar paa Cuenca. Cuzco va hovedstaden og det kulturelle og religiøse sentrum i inkariket i aaran 1100-1533, saa det ligg mye historie i gatan her. Fantastisk fine kirka, trange brosteinsbelagte gata, indianera, flotte parka.. :)

Vi kom til Cusco tirsdags maarra. Ae hadde sovet daarlig paa bussen, men orka ikke gaa aa legg mae, saa gikk heller ut og utforska byen. Sola skinte, men det va iskaldt, saa ae maatte paa med stilongs og bergans-jakka. Gikk bare rundt og storkosa mae og beundra den ene flotte bygninga etter den andre. I tillegg e det saa artig aa se paa folk, og ae gikk rundt og knipsa bilda av gamle indianera. Det e saa mange ae har lyst til aa ta bilde av, men maa se an hele tia, fordi det e mange som blir irritert hvis man tar bilde, og hvis ae spoer om aa faa ta bilde, saa ska de ha penga. Saa det e ikke bare aa knips i vei. Fant mae en juice-og fruktbar, som va helt genial. Ae kan ikke faa nok av juican her, de e bare himmelsk! :)

Torsdag dro vi til Aguas Caliente, som e den naermeste plassen du kan bo paa i naerheten av Machu Picchu. Dro lamme ei gruppe paa 12 stk i en minibuss. Flotte folk fra masse forskjellige land. Tok forholdsvis tidlig kveld, fordi vi maatte staa opp klokka 04.00 neste maarra. Det e nemlig veldig mange turista som besoek MP hver dag, saa vi skulle kom oss opp foer den stoerste folkemengden. Det va bekkmoerkt ute da vi la i vei...skikkelig stjernehimmel..magisk! I begynnelsen va det ganske vanskelig aa se kor vi skulle gaa, og ble litt smaasnubling opp igjennom. Men det lysna gradvis mens vi gikk, saa ble lettere og lettere aa se. Vi va ikke de eneste som va oppe tidlig, og vi moette mange paa vaar vei.

Naadde toppen ca kl. 06.00. Vi va kjempeheldig med vaeret, saa vi fikk med oss soloppgangen. Machu Picchu va helt fantastisk. Ruinan e utrolig godt bevart, og det e beundringsverdig at de har klart aa bygg et inkarike paa toppen av et fjell paa 2400 moh. Naar man staar og ser paa ruinan rundt sae og i tillegg e omgitt av vakker natur og mektige fjell blir opplevelsen helt unik! Hadde guiding i 2 tima, noe som va veldig interessant. Etterpaa gikk vi rundt og knipsa bilda og saa oss naermere rundt. Omraadet e veldig stort, og man kan lett bruk en hel dag der! Men vi maatte naa et tog som skulle 12.30, saa maatte ta fatt paa nedstigninga i ellevetia.

Guiden vaar skulle fiks togbilletta til oss, men det hadde han ikke klart aa somla sae til aa gjoer foer det va for seint. Vi va rundt 25-30 stk som skulle med det toget, og det va eneste tog som gikk den dagen. Det va mange oppgitte ansikt aa se rundt mae, og vi va mange om aa vaer rimelig irritert paa guiden (som vi heller ikke va fornoeyd med fra foer). Han va saa arrogant og beklaga ikke en eneste gang. Han bare sa at vi maatte gaa i 2-3 tima og saa la han i vei. Sissel va i en butikk akkurat da, men han bare traska i vei uten aa se om alle va med. Ae maatte spring aa hent sissel ogsaa maatte vi ta igjen de andre. Saa da ble vi gaaende langs togskinnan i 2 og 1/2 time, i steden for aa ta toget paa 30 min. Guiden va laangt foran oss og ingen av oss visste kor han va. Han stoppa ikke en eneste gang for aa se om det gikk bra med alle og om alle va med. Har ikke mange fine ting aa si om han for aa si det saann. Uansett..vi kom oss alle til bussene og kom oss tilbake til Cusco i gaar kveld.

Mandag tar vi fly til Lima og sett kursen nordover til Ecuador igjen. Hadde egentlig planlagt vi sku vaer i Ecuador igjen paa mandag, men har blitt litt forskyvninga, saa blir ut i uka heller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar