onsdag 21. januar 2009

Cuenca

Nu har vi ankommet Cuenca, der vi skal vaer i 4 mnd. Den foerste mnd skal vi bo hos familien Moreno! De e en superhaerlig familie som vi allerede har blitt glad i! Faren i huset e en stor og godslig kar, med kvitt haar og stor kvit bart. Han jobba paa en gaard ved kysten, saa e bare hjemme i helgene. Mora i huset e ei skjoenn lita dame. Ho kan ingenting engelsk, men prata i vei med mye gestikulering og innlevelse, saa vi forstaar hverandre saann hoevelig! Ordboka e alltid i naerheten, og har blitt en racer paa aa slaa opp ord!..hehe.. I tillegg til dem, saa bor dattera paa 31 aar der og soennen hennes paa 7 aar. Dattera kan engelsk, saa vi maa ofte dobbeltsjekk med ho om vi har forstaatt ting rett! Gutten skifta fra aa vaer kjempeskjonn, til aa vaer en liten rampegutt hele tia. Vi e ikke helt sikker paa kor vi har han. Noen ganga trur ae at han flira av oss, og ikke med oss, men vi flira nu bare av det. Selv om det bare bor 4 i huset, saa e det alltid andre folk paa besoek der. Saa det e ofte fullt liv av voksne og unga i hjemmet!

Vi spis alle maaltidene hjemme, dvs. frokost i sjutia, middag i halvto-tia og kvelds saann i sju-aatte tia hvis vi e hjemme. Frokosten bestaar for det meste av papaya (en kjempegod frukt som ae har blitt veldig glad i), lyst broed med et hjemmelaga paalegg som minne om gomme og cafe Con Leche (varma melk, med litt kaffe oppi). Til middag har vi alltid suppe foerst, f.eks. spinatsuppe, groennsakssuppe, potetsuppe. De smaka veldig godt! Etterpaa faar vi som regel noe kjoett med ris og salat. Og ikke minst DEILIG juice!! Vertsmammaen vaarres laga nydelige juica hver dag. Min favoritt e ananas-juice, men alle e vaeldig god!! Kveldsmaten bestaar av noe lett broed og litt paalegg. Ae e vaedlig fornoyd med maten her, og har enda ikke blitt noe daarlig i magen!

Det e vanlig aa dra ut aa spis med hele familien paa sondagene, og soendag tok de oss med til et typisk spisested i utkanten av Cuenca, for at vi skulle faa opplev korsn det va. Siden spansken fortsatt e paa et lavt nivaa skjonte vi egentlig ikke kor vi skulle foer vi va der. Det foerste vi ser naar vi kommer dit e en stor feit gris tredd paa ei stang og ei dame som staar med en slags flamme-pistol aa grilla den. Ae kjenn at det bynn aa velt sae i magen og hjertet bynn aa dunk litt fortere. Restauranten ser vaeldig skitten og uhygienisk ut, og ae ser for mae at ae blir liggende med diare og diverse magetroebbel etterpaa. Men ingen vei tilbake. Ae og Sissel kikka oss rundt og ser folk sitt der med tallerkena med en graa masse av kjoett, poteta, groennsaker vi aldri har sett, og det hele ser lite apetittvekkende ut. Vi haapa vi skal faa en mindre porsjon, men oppdaga fort at vi skal spis akkurat det samme! Ae og Sissel kjoep oss vann, saa vi har noe aa hjelp oss aa faa ned maten med. Kjoettet smakte faktisk godt, men resten va egentlig uten smak. Det foeltes som et av de lengste maaltidene i mitt liv. Maten paa tallerken syntes aa aldri mink. Vi ville jo ikke vaer uhoeflig aa ikke spis opp maten. Vi passa paa aa skryt masse av maten, saann at naar vi ikke klarte paa mer, saa skulle de forstaa at det va fordi vi va mett, og ikke fordi vi ikke likte det! Vi kom oss gjennom det, og ble faktisk ikke daarlig i magen heller! Neste soendag blir det vel Marsvin (det e nemlig nasjonalretten her)...yeeyh!

Vi har begynt paa spansk-skola nu, og vi har hver vaarres privatlaerer! Min hete Rafael, og e en vaeldig koschli fyr! Han kan heldigvis engelsk, saa undervisninga gaar paa engelsk-spansk. Men han har sagt at etter tre daga med undervisning, saa blir det bare spansk. Saa vi faar se! Ae syns det e morsomt aa laer spansk, men det e vaeldig mye aa laer, og det e ganske intenst naar man e eneste elev paa en laerer. Ae proeva aa praktiser spansk hele tia, men ae har enda ikke begynt aa laer mae verb, saa det blir jo rimelig stakato...hehe...men oevelse gjoer mester!

Dagene gaa vaeldig fort her, og vi har gjort mye forskjellig! I gaar va vi bl.a. i en liten landsby nord for Cuenca, der de selg mye gull, soelv og tepper. Emma og Jared (to amerikanske studenta som vi har blitt kjent med) fikk oss med dit. Vi va egentlig ikke helt sikker paa kor vi skulle og korsn buss vi skulle ta, saa vi maatte proev aa forhoer oss litt paa busstasjonen. Heldigvis hadde ae laert mae at gull hete oro og soelv hete plata, og marcado visste ae fra foer, saa ae klarte faktisk aa gjoer mae forstaatt, og foelte mae stolt av mae sjoel..hehe.. Etter en timestid med kjoering kom vi frem, og det viste sae at plassen va rimelig liten, og vi hadde sett gjennom alle butikkene paa en halvtime. Da vi skulle tilbake fant vi ingen buss, og begynte aa gaa. Etterhvert kom vi til hovedveien, og fikk sitt paa lasteplanet til en bil ned til naermeste busstopp. Det va skikkelig artig, og vi fikk sett mye vakkert og frodig landskap!

Nu skal vi hjem til vertsfamilien og spis middag! Skriv meir seinere, og ska proev aa faa lagt ut litt bilda etterhvert! Ciao!

4 kommentarer:

  1. Flott å høre at dere har det bra! Kos dere videre:)
    Klem fra Terese!

    SvarSlett
  2. Æ vil åsså smak av den juicen til ho mor sjøll! ;) ..men den grisen å de marsvinet kan du ha førr dæ sjøl - hehe.

    Prøvde å ring dæ her en dag, men fikk ikke svar. Ka trur du e grunnen til det!?! ;) well well, pass nu berre på tingan dokkers sei æ.

    Lykke til me spansken i det frodige land! klæm

    SvarSlett
  3. Helluen:)
    Det må e si, dokk kommer dokk rundt!:) Det e viktig og god kunnskap for enhver kvinne å kunne forklar gull og sølv på ulike språk!:) Følte veldig at vi e tvillinga der ja ;) hehe:)
    Høres ut som dokk har det kanon der nede og får alle inntrykkan som dokker drømte om!

    Her e alt bra, sola e tebake i Tromsø og det feires m solbolla og kakao :) Ellers har e tatt opp strikkehobbyen igjen, te STOR glede:) OG e får ikkje ondt i nakken av det, nå e finn alldeles genialt :)
    Hælls masse te Sissel!
    STOR klæm:)

    SvarSlett
  4. Heia!!
    Det e nu litt av et eventyr dåkk e igang me!! :) Kjenn at æ har pittelitt løst å kom etter dåkk!!! ;) Gleda mæ te å se bilda etterhvert.. Hasta luego!!
    Stor klem fra ho Guro

    SvarSlett