torsdag 26. februar 2009

Karneval...du vaate tid!

Da e ENDELIG karnevalet over her i Ecuador! Ja, ae sir endelig, fordi det har vaert veldig morsomt, men samtidig ganske slitsomt. Her borte blir nemlig karnevalet feira med aa ha vannkrig fra maarra til kveld, og ikke bare 1 dag, men de har holdt paa mer eller mindre sia jul. Fikk min foerste opplevelse av karnevalets tradisjon for rundt en maaned sia, da ae skulle inn til byen en tur. Ae og Sissel ante fred og ingen fare der vi gikk gatelangs da ae plutselig kjente et hardt dunk i korsryggen, etterfulgt av noe kaldt og vaatt som spredde sae nedover kroppen. En passerende bil full av folk hadde gleden av aa se ei hylende forskrekka jente som ikke helt skjoente ka som skjedde. Det va ettermiddag og rimelig kjoelig i lufta, saa det va ikke saa veldig kult aa vandre rundt med vaat rumpe i flere tima.

Etter den hendelsen va ae mye mer forsiktig med kor ae gikk, og saa mae noeye omkring korsn folk som befant sae i naerheten, og om de hadde vannballonga i hendern. Sissel oppdaga en liten gutt i det han va paa vei aa kast paa ho, og ho broyt ut i ekte lofot-dialekt noen goe glosa om at han bare hadde med aa proev sae. Gutten skvatt til, og turte faktisk ikke aa kast paa ho. ;) I loepet av de siste ukene har ae faatt mae noen vaate opplevelsa, men det skulle uansett vis sae aa vaer smaatterier i forhold til helgas feiring.

For det ordentlige karnevalet feires fra soendag til og med tirsdag som va, men smaastarta allerede paa fredag. I karneval-dagene e det vanlig aa vaer sammen med familien og spis masse god mat og finn paa ting i lag. Mange her i Cuenca reis til kysten eller andre plassa for aa feir, saa Cuenca e rolig forhold til andre plassa de dagene. Det meste e stengt, saa det e ikke rette tia aa besoek byen paa hvis man vil opplev Cuenca.

Ae og Sissel valgte aa bli i byen, og hadde godt selskap av en sveitser, en argentiner og to amerikanera som ogsaa valgte aa bli igjen i byen. paa loerdag va vi invitert paa lunsj hos vertsfamilien vaarres, der stort sett alle barn og barnebarn va. Syns det va saa koselig av dem aa inkluder oss i familien, selv om vi ikke lengre bor hos dem! Etterpaa tjuvstarta vi karnevalet med aa kjoer rundt i byen aa kast vannballonga paa stakkars folk paa gata. Egentlig rimelig feigt aa kast fra bil, men ae foelte det va paa tide aa ta litt igjen for de gangan ae hadde blitt truffet! ;)

Soendag der imot, va den store vannkrig-dagen! Satt aa spiste frokost paa felles kjoekkenet sveitsern kom inn med flere posa med vannballonga som han begynte aa fyll opp. Kjente det kloedde i fingran, og ae og Sissel heiv oss paa lag med han. Vi hadde krig mot folk fra to andre hostella i naerheten, og ae blei rimelig vaat kan man si!! ;) Mange va veldig feig og stod bare paa balkongen og kasta, mens vi som ikke hadde balkong sprang rundt omkring som levende blinka i gatan. Ae va heldig som slapp unna mel, egg og andre ting, for det va det andre som fikk gleden av. Etterhvert fikk vi assistanse av argentinern og amerikaneran, saa vi utgjorde et fint team.

Uansett kor man bevegde sae i loepet av de dagene saa stod det folk paa balkongan, i vinduan, paa gatan, i bilan med vannballonga, mel, vannpistola, skum og diverse. Det va nesten ikke vits i aa skift klaer, fordi man ble like fort vaat igjen. I Cuenca e det ikke saa veldig varmt, saa vi ble rimelig kalde av alt vannet. Og Cuenca e ROLIG forhold til andre plassa, saa ae kan jo bare forestill mae korsn det maa vaer paa de virkelig ville plassan...

Saa det har vaert artig, men det e en fantastisk foelelse aa kunne gaa i gatan uten aa vaer redd for hver bil som passer eller hver balkong man gaar under. Det vil si...ae tar mae fortsatt i aa snu mae hvis ae hoer at noen kommer bakfra, saa ae faar haap ae ikke har faatt altfor varige mén av det...;)

2 kommentarer:

  1. Også eg som trudd at karneval gikk ut på å kle seg ut i latterlige konstyma, dra på festligheter eller se på festligheter som foregikk i gatan :) hehe:) Eg forstår e har missa kraftig :)
    Hørtes ut som du ha fått din porsjon med meir eller mindre ufrivillig våte klær, ja :)

    Må jo si at de helg ha vært nån hakk meir spennanes enn mi :) Eg har drøfta og drøfta fortsatt om ho Oline Vold skal få behold sine to katter, sjøl om hjemmesykepleieran har katteallergi.. hehe :) Hver sin lyst!

    Ellers har vi fått så sinnsykt med sny i Tromsø i det siste at eg har måtta brukt makt for i det heile tatt å få opp ytterdøra!! Stakkar Kasper (bilen min) lid tungt under enorme snymengda, te tross for at han stadig bli kosta...
    Imårra kommer ho mamma på Tromsøvisitt :) Det ska bli koseli tenker eg!
    God helg ved ekvator, her i ishavsbyen e d lova OPPHOLD og sol, og det e lenge sida sist e lengta så voldsomt etter det :)

    SvarSlett
  2. hehe...ja, du det trudde ae ogsaa, men tydeligvis ikke her i Ecuador... De feira det sikkert med kostyma i andre land! ;)

    Syns faktisk det hoeres litt deilig ut m snoe, men bare saann for et par daga...nok til en skitur eller to...;)

    Kos dae med mamma-visitt

    SvarSlett