søndag 15. februar 2009

Amazonas

Tilbake i Cuenca etter ei uke i Amazonas og noen daga i Quito!

Amazonas va en utrolig flott opplevelse! Det aa plutselig befinn sae i verdens stoerste regnskog va litt sproett! Men ae va ikke aleina. Hele 80 prosent av jordas dyrearter har slaatt sae til ro i jungelen, og det va ikke vanskelig aa hoer for aa si det saann! Jungelen va et eneste stort summekor av alle mulige slags insekter og andre dyrearter. Magisk vil ae kall det!

Den stoerste opplevelsen ae hadde der va en kanotur seint paa kvelden i svarteste natta. Vi padla inn til en innsjoe der det visstnok bodde rundt 15 krokodilla. Den lille kanoen foeltes som om den kunne bekk over ved den minste bevegelse, og kanten va ikke mange cm over vannflata. Det eneste vi hadde av lys va lommelykta, som vi noen ganga slo helt av. Da vi slo dem av lyste det opp tusenvis av selvlysende planter som laa aa floet paa vannet. Det va fantastisk vakkert. Etter ei stund kunne vi se to gloedende orange oeya som titta opp av vannet et stykke bortenfor oss. Like etterpaa padla vi forbi ei krokodille som laa bare noen meter bortfor oss. Ae trudde det va en stokk, saa ae slappa av, men skjoente etterpaa at det hadde vaert ei krokodille. Trur kanskje det va meninga at ae ikke skjoente det der og da, for da kunne baade ae og kanoen ha velta i min panikk...hehe...

Ellers saa gikk vi flere tura i jungelen og saa paa masse planta og forskjellige insekta og reptila. Kan ikke si at ae va saann helt avslappa der vi gikk og visste at det fantes slanga, tarantella, skorpiona og diverse rundt oss. Men ble gradvis tryggere, og vi gikk jo med guide, saa ae valgte aa stol paa han. Vi fikk nu hyggelig besoek av firfisla, ildflua, sommerfugla, bladdyr og andre merkelige insekta i hytta vaarres, men det gikk over all forventning.. Va ikke alle besoekende som kom sae levende der fra, men saann gaar det naar de kommer uanmeldt!

Klimaet va veldig fuktig og varmt, og ae hadde rimelig angst foerste natta der ae laa inni myggnettet og lurte paa kor mye oksygen det egentlig va igjen inni der. Det va ei forferdelig natt for aa si det mildt. Men heldigvis ble klimaet kjoeligere de andre nettene, og ae klarte aa sov ganske bra.

Fikk mae en runde med magetroebbel saann by the way. Det va ikke saa deilig, men ka ska man gjoer. Folkan som jobba der hadde vaeldig tro paa en te laga av et eller anna fra naturen som de ville ae sku drikk. Den smakte forferdelig!! Men de stod der og smilte og saa paa at ae sku drikk, saa ae hadde ikke saa mye valg. De kom nu med en ny kopp te til mae til hvert maaltid, men kan ikke si ae ble saa mye bedre. En dag skjedde det som aldri skal skje naar man har problema med magen! Joda...fikk den hyggelige oppdagelsen av at spylefunskjonen paa doet plutselig ikke funka. Aiai... Har sett det paa film, og tenkt ¨stakkars folk¨...ogsaa stod ae der plutselig sjoel i samme situasjon.. Men heldigvis begynte det aa funger et par tima etterpaa igjen, saa ae slapp aa tilkall assistanse... hehe...

Fikk ikke sett noe urbefolkning, men va og besoekte noen innfoedte som bodde i jungelen. Det va helt sykt aa se kor enkle kaar de levde under. Et enkelt lite bambushus med to rom, et oppholdsrom med baalplass og noen benker til aa sitt paa pluss et lite soverom som hele familien paa fire sov i. De levde av planter og mat de fanget i jungelen. De to barna gikk paa skole sammen med andre jungelbarn, men det va bare 1 laerer paa mange unga i alle aldera, saa det sir sae sjoel kor lite de egentlig faar laert der. Vi kjoepte litt forskjellig handlaga ting, for aa stoett familien med litt penger.

Oppholdet i jungelen e noe ae kommer til aa husk lenge!
Ska legg ut noen bilda etterhvert!

1 kommentar:

  1. Hørtes riktig så spooky ut med krokodille-padleturen. E hadde nok fått litt angst trur eg...
    Og generelt å vite at der e millioner av kryp rundt forbi... Det fiksa eg DÅRLIG:) hehe:) Så du e tøff tvillingen min :)

    Håpa magen stabiliser seg og at livet der borte blir bedre og bedre og bedre :)
    Lot's of love!:)

    SvarSlett